Po snesení artefaktu nic nebrání demolici bývalých jihlavských kasáren

4. ledna 2018 - Tiskové zprávy

Demolice bývalých Štefánikových kasáren v Jihlavě dospěla do další fáze. Poté, co v posledním čtvrtletí uplynulého roku proběhly přípravné práce, odstranění krovů, stropů a dřevěných konstrukcí, se počátkem ledna naplno rozběhlo bourání jednotlivých chátrajících objektů. Po odstranění stávajících staveb a vyčištění pozemku zde bude zahájena výstavba elegantního bytového areálu Rezidence Vrchlického, jehož investorem je společnost PSJ Investors CZ.

Po snesení artefaktu nic nebrání demolici bývalých jihlavských kasáren

Postupnému stržení kasárenských objektů na rohu ulic Vrchlického a 17. listopadu po dnešku nebrání ani kamenná plastika, která se nacházela na střešní římse nad hlavním vstupem. Tento zajímavý artefakt byl se vší pečlivostí snesen a v souladu s příslibem developerské společnosti PSJ Investors CZ bude předán do rukou souseda - Krajského vojenského velitelství Jihlava.

Kamenná plastika se skládá ze dvou samostatných dílů, které jsou propojeny prostřednictvím ocelového čepu. „Nejprve došlo pomocí dvou úvazků a jeřábu k uchycení a snesení horního dílu znaku. Poté bylo bouracím kladivem na dvou místech vybouráno a podvázáno zdivo pod hlavním dílem plastiky. Následně bylo možné přistoupit k jejímu opatrnému snesení. Těší nás, že celá operace, jejíž zdárný výsledek nebylo možné s ohledem na praskliny předem zaručit, proběhla hladce a úspěšně. Demontáž provedla specializovaná firma Antik Vávra,“ uvedl Jiří Mutl, projektový manažer PSJ Investors CZ.

Další využití zachovalého artefaktu popsal plukovník Jana Ňachaj, ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava: „V areálu Štefánikových kasáren pro kamennou plastiku vybudujeme památné místo před budovou krajského vojenského velitelství v malém parčíku u hlavního vchodu, aby důstojně sloužil jako historický milník vzpomínky na bývalá Kasárna korunního prince Rudolfa. Po provedení instalace a terénních úpravách plánujeme slavnostní odhalení za účasti pozvaných hostů a široké veřejnosti. Vysvěcení památníku provede vojenský kaplan se všemi poctami.“

O projektu Rezidence Vrchlického

V první fázi projektu Rezidence Vrchlického vyrostou v ulici 17. listopadu dva bytové domy, které se optimálně přizpůsobí stávající zástavbě. Nabídnou 30 prosvětlených bytů s vysokou užitnou hodnotou a efektivně využitelnou plochou. Moderní bytové jednotky budou nabízeny v široké škále od 1+kk až 4+kk s obytnou plochou od 33 do 119 metrů čtverečních. Rezidenční domy propojí v podzemním podlaží společné garáže s dostatečným počtem parkovacích stání. Zelení bohatě vybavený parter na střeše garáží vytvoří příjemné prostředí pro setkávání a odpočinek obyvatel domů. Samozřejmostí bude bezbariérový přístup do domů, dostupnost všech podlaží výtahem či přítomnost sklepů a kočárkárny.

Atraktivitu projektu podtrhuje jeho umístění v klidné a osvědčené lokalitě v širším centru města, s výbornou občanskou vybaveností ve svém okolí, které je lehce dostupné pěšky, hromadnou dopravou i autem. Architektonický koncept Rezidence Vrchlického vznikl ve spolupráci realizačního týmu PSJ Investors CZ a projektanta Ing. arch. Petra Holuba.